Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Een nest Aziatische hoornaars in je tuin? Vanaf nu gratis verdelging!

Ontdek je een nest Aziatische hoornaars in je tuinhuis, garage, carport of op een andere locatie? Meld dit zo snel mogelijk - mét foto - via www.vespawatch.be. Dankzij een inschrijving door het gemeentebestuur op het openbaar raamcontract van Agentschap Natuur en Bos gebeurt de verdelging van het nest gratis. Om de verdere verspreiding van deze invasieve soort te beheersen, richten we ons in de eerste plaats vooral op de primaire kleinere nesten die in het voorjaar door de koningin worden gebouwd. De bestrijding gebeurt vanaf juni wanneer de koningin zeker in het nest aanwezig is. 

 

De Aziatische hoornaar vestigt zich in een hoog tempo in Europa. Deze wespachtige is schadelijk voor de biodiversiteit en landbouw. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging. Daarom is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Levenscyclus

In maart en april - wanneer de temperaturen 15° bereiken - verlaten de koninginnen van de Aziatische hoornaar hun ondergrondse schuilplaats en maken ze een nieuw nest. Dit heet het primaire nest. In een eerste fase is dit klein. Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats; heel vaak in door mensen gemaakte locaties zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels,… maar ook in struiken of hagen kan je ze aantreffen. De voorjaarsnesten bevinden zich dicht bij de grond of op maximum enkele meters hoogte. In dit stadium van het nest is verdelging door een professionele verdelger nog eenvoudig uit te voeren.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van het eerste nest. Deze secundaire nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek en de grote hoogte zijn deze nesten zeer moeilijk te zien, wat ze ook moeilijker te verwijderen maakt.

Aziatische hoornaar

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

·        Ongeveer 3,5 cm groot

·        Vooral zwart van kleur

·        Een oranje band op het achterlijf

·        Opvallende gele achterpoten

De Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd afstand van het nest.

Europese hoornaar

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. De Europese hoornaar:

·        Is groter

·        Heeft een rode kop, zwart borststuk en een geel achterlijf

·        Meerdere gele banden op het achterlijf

·        Pootjes zijn volledig roodbruin van kleur

De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden.

 

In je omgeving een nest zien hangen?

1.    Neem een foto van het nest en doe online melding via www.vespawatch.be. Lukt dit niet online? Maak dan een afspraak met onze milieudienst en neem een foto op papier mee.  Probeer ook een foto van het insect zelf te nemen. In het beginstadium is het niet altijd makkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp

2.    Je ontvangt feedback van Vespa-Watch, het Vlaams meldpunt voor nesten van de Aziatische hoornaar, of het al dan niet over de Aziatische hoornaar gaat.

3.    Als het een nest van Aziatische hoornaars betreft, word je gecontacteerd om het nest op het juiste moment te komen verdelgen. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. De ideale periode start in juni, want dan is de koningin zeker aanwezig in het nest. Wordt het nest verdelgd zonder koningin? Dan bouwt deze koningin mogelijks een nieuw primair nest op een andere locatie, als ze zelf niet sterft. De secundaire nesten zijn pas aanwezig vanaf midden juli. Deze nesten worden uiteraard ook verdelgd.

4.    Wanneer het een gewone wespennest betreft, gebeurt de bestrijding alleen als je van het nest hinder ondervindt. Dat is de taak van de brandweer. Je contacteert indien nodig zelf de brandweer of belt de wespenlijn op 014 28 78 78. Lees hier meer info over het bestrijden van hinderlijke wespennesten.

Deel dit artikel